3 tips voor meer geluk in je loopbaan!

3 tips voor meer geluk in je loopbaan!

woensdag 5 april 2017 - Corrien de Jongh

Direct een andere kijk op je drijfveren en talenten!

Door: Corrien de Jongh, specialist in werkgeluk bij Optimaal Talent 

In mijn werk als loopbaancoach en trainer kom ik dagelijks mensen tegen die worstelen met vragen als: 'wat wil ik nou echt?' en 'wat past bij mij?' of 'wat kan ik doen om meer uit mezelf en mijn werk te halen?'.


Ik noem dit 'trage vragen'. Vragen waar je niet zomaar één-twee-drie antwoord op kunt geven. Waar je juist beter wat langer op kunt kauwen. Want alleen met tijd en aandacht kun je jouw dieperliggende verlangens achterhalen. Maar waar moet je beginnen? Hieronder krijg je 3 tips die je direct kunt toepassen.

1) Gebruik je verleden om er nu achter te komen wat je met je toekomst wilt

Ga eens na wat jij graag deed als kind. Speelde je graag buiten? En was je dan het liefst met andere kinderen of liever alleen? Van welke activiteit kon jij het meest genieten? En dan de belangrijkste vraag: 'wat wilde jij graag worden als kind?'. Het antwoord van vier van de vijf mannen is dan; piloot! Tja... dat is nooit gelukt en het is een beetje naïef om te denken dat het haalbaar is om je op je veertigste nog even om te scholen tot piloot. En dan zijn er ook nog weinig kansen op de arbeidsmarkt als vers afgestuurde 'luchtvaart-specialist'. Noem dat gerust een ‘mission impossible’ dus. Maar het goede nieuws is dat het bij deze vraag niet over het specifieke beroep gaat. Piloot, kapster, juf, brandweerman.. het maakt niet uit. Veel interessanter is WAAROM je piloot wilde worden. Welk beeld had je van dit beroep? Wat wilde je dan zo graag doen bij het beoefenen van dit beroep? En dan komen er ineens vier verschillende antwoorden van de mannen met een pilotendroom. De één wilde reizen en de wereld zien. De ander wil de controle hebben. Nummer drie leek de uitdaging zo gaaf, om zo'n groot ding van de grond af te krijgen. En de vierde vond het wel wat om in zo'n stoer pak rond te lopen op de luchthaven. Als je je meisjes- of jongetjesdroom op deze manier bekijkt, levert hij ineens veel informatie op over jouw drijfveren in je werk.

2) Sta dagelijks stil bij wat belangrijk voor jou is

Ik adviseer iedereen die ik begeleid als coach om een 'Positiviteitsportfolio' bij te houden. Een soort dagboekje waarin je al het moois uit je leven opschrijft. Je traint je hersenen dan om te focussen op die dingen die het glas halfvol maken in plaats van half leeg. Zelf benoem ik iedere avond tijdens het tanden poetsen drie mooie momenten van de dag. Drie momenten waar je dankbaar voor was of blij van werd. Mijn vriend doet dan gezellig mee. Het kan van alles zijn: een fijn gesprek met een kandidaat, mooie feedback na een training, het gevoel na het hardlopen, het ontbijtje dat daarop volgde of de geur van de lente. Wanneer je die drie momenten een tijdje opschrijft in je portfolio, ga je na een tijdje een patroon herkennen. Je wordt je bewust van wat voor jou echt belangrijk is. Zo ontdek je aan welke randvoorwaarden een functie moet voldoen om er gelukkig in te zijn.

3) Ontdek je talenten

Als je iets doet waar je goed in bent geeft dat een goed gevoel. Andersom is het ook waar. We kennen allemaal die momenten dat je bezig bent met een klusje in je huis bijvoorbeeld en dat het niet lukt. Je krijgt die lamp niet vast of je blijft strepen zien op de deur die je zo graag wilde verven. Als je dagelijks je sterke punten in kunt zetten in je werk, zal je merken dat je succesvoller wordt. Je boekt resultaten en voegt iets toe voor het bedrijf, de klanten, je omgeving. Een gemakkelijke manier om je sterke punten te achterhalen is door je valkuilen te benoemen. Waar ben je niet goed in? Waar loop jij telkens tegenaan? Wat vind je erg moeilijk? Een persoonlijk voorbeeld: ik vergeet verjaardagen, zelfs van mijn beste vrienden. En als ik met mijn beste vrienden iets leuks ga doen, sta ik heel de middag/avond niet bij hen. Ik praat met bijna iedereen, behalve met de mensen waarmee ik eigenlijk op stap ben. Dit krijg ik natuurlijk weleens te horen. En terecht! Maar als ik het van de andere kant bekijk... ik ben iemand die er ongelofelijk van geniet om met (vreemde) mensen een gesprek aan te knopen. Om ze vragen te stellen en gemeenschappelijke interesses te vinden. Ik zit zelden om woorden verlegen en kan gemakkelijk een klik maken met nieuwe vrienden. En dan durf ik best te zeggen dat ik dit een sterk punt vind van mijzelf. Ik zou het zelfs, heel arrogant, een naampje durven geven. Want in loopbaanland noemen we deze kwaliteit ‘Woo’, ofwel ‘Winning over others’. Onder iedere valkuil schuilt gelukkig een mooie kwaliteit!

Wil je meer? Schrijf je nu in voor de driedaagse loopbaantraining; van droom naar actie!  (Donderdag 7, 14 en 21 september 2017)

Met deze 3 praktische tips hoop ik je op weg te hebben geholpen bij het achterhalen van jouw verlangen, drijfveren en talenten. Als je hier dieper op in wilt gaan of hulp bij kan gebruiken, dan is de driedaagse loopbaantraining zeker iets voor jou! Op donderdag 7 september start ik weer met deze driedaagse in Oud-Beijerland (locatie: De Elzentuin). En je kunt je nu al inschrijven! Tijdens de training ga je aan de slag met het ontdekken van je talenten, wensen en drijfveren. We werken onder andere met verschillende wetenschappelijke testen, oefeningen die werken op het onbewust deel van het brein om je verlangens naar boven te halen en inspirerende filmpjes die je aan het denken zetten.

Klik hier voor meer info of om je direct in te schrijven. 

Kopje koffie en vrijblijvend kennis maken? 

Je bent ook altijd welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons op kantoor in Oud-Beijerland. Neem dus gerust contact met mij op via corrien@optimaal-talent.nl of 06-23056856. Ik kan je dan vertellen over de mogelijkheden voor loopbaanbegeleiding bij Optimaal Talent.

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden