De sweet spot van werkgeluk

De sweet spot van werkgeluk

dinsdag 23 juli 2019 - Viktor Steijger

Confucius stelde ooit al eens “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.” Gelukkig zijn, ook op het werk, zou wel eens het hoogste doel kunnen zijn dat je je kunt stellen. Maar waar bestaat dit geluk nu eigenlijk uit?

Een formule voor werkgeluk


“(Werk)geluk = 40% genen + 10% omstandigheden + 50% eigen gedrag”

~ Geluksprofessor Ap Dijksterhuis (2015)


Op basis van deze formule stelt de pessimist dat geluk voor een groot deel genetisch is bepaald en dat hij nu eenmaal niet vooraan stond tijdens het uitdelen ervan. Maar de optimist roept enthousiast dat er in het spreekwoordelijke halfvolle glas nog meer dan genoeg ruimte is voor meer!

Wat nou als (werk)geluk maakbaar is? Zou je dan niet vandaag nog aan de slag willen met het creëren van jouw mooiste baan en gelukkigste leven? Goed nieuws: dat kan!

Gelukskunde

“Als je werk zelfs zou willen doen wanneer je ervoor zou moeten betalen,
dan weet je dat je het goede werk gekozen hebt.”

~ Jon Kabat Zinn
(hoogleraar, oprichter en voormalig directeur Stress Reduction Clinic
van het Gezondheidscentrum van de Universiteit van Massachusetts
en grondlegger van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)


Gek eigenlijk, hè, dat er van Gelukskunde geen vak is gemaakt voor scholen. En dat terwijl (werk)geluk het hoogste doel in het leven is en het streven ernaar zin geeft aan ons bestaan. De zoektocht naar jouw ideale werk en ultiem geluk is daarom misschien ook wel een hele dankbare reis.

Jij hebt namelijk zelf de touwtjes in handen en jij bent de enige die diep van binnen weet waar zijn of haar hartje sneller van gaat kloppen. Waar stap jij ’s ochtends met alle liefde je bed voor uit? Dat is een belangrijke stap in het vinden van jouw (werk)geluk: het ontdekken waar je energie van krijgt.

Werkplezier en betrokkenheid op de werkvloer

“Vitaal leiderschap en happiness op de werkvloer loont.

Blije en betrokken medewerkers zijn aantoonbaar loyaler en winstgevender”

Ook voor organisaties is het (werk)geluk van haar medewerkers waanzinnig belangrijk. Al eerder bespraken we dat medewerkers op hun best zijn als ze werk doen dat dicht bij hun persoonlijkheid, behoeften, kwaliteiten en drijfveren past. Daarnaast is het management van deze talenten een belangrijke taak in hedendaagse organisaties.


Werkplezier, motivatie en betrokkenheid kunnen leiden tot flow en bevlogenheid. Ook als je kijkt naar de gezondheid en vitaliteit van je personeel, is het voor het (werk)geluk belangrijk dat medewerkers tot op hogere leeftijd vitaal en gezond door kunnen én willen werken.

Al kun je geluk moeilijk in economische waarde uitdrukken, er is genoeg onderzoek waaruit blijkt dat gelukkige en vitale medewerkers niet alleen minder vaak ziek zijn en loyaler. Ook dragen ze bij aan de winstgevendheid van organisaties.

De sweet spot van (werk)geluk

In Japan hebben ze trouwens niet zo’n probleem met het vinden van hun purpose en het ultieme (werk)geluk. Ikigai is het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Je Ikigai is je sweet spot van roeping, passie, missie en werk. Van welk werk word je blij? Wat zijn jouw unieke kwaliteiten en talenten? Kun je hiermee geld verdienen? Misschien als zzp’er? En wat heeft de wereld nodig?

-Bron: Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven (Francesc Miralles en Héctor García, 2017).

Hier een persoonlijk voorbeeld van Viktor (45), één van de oprichters in 2001 en dagelijks actief in de rol van trainer, coach en auteur bij Optimaal Talent. Hij heeft op z’n 27e z’n baan als strateeg bij een communicatieadviesbureau opgezegd en besloot zijn hart te volgen in de rol van trainer, waar hij lekker aan de slag kon met werkzaken als mensen, teams en organisaties een stap vooruit helpen, presenteren, brainstorms, diepgang in psychologie, advieskracht en diepgaande onderzoek en literatuur. Overduidelijk werk waar hij van houdt…
Van zijn opdrachtgevers en coachees krijgt hij vaak terug dat hij gedreven, bevlogen, strategisch georiënteerd en inspirerend is en voorop loopt in zijn vak. Trainingen en coachingtrajecten worden doorgaans als zeer leuk en leerzaam in een energieke en veilige sfeer ervaren, wat in de interactie met anderen uiteraard sterk samenhangt met zijn unieke kwaliteiten en talenten. Al ruim 18 jaar blijkt hij in staat om ‘van hobby zijn werk te maken’ en er een inkomen van te genieten, hetgeen ook onderstreept dat ‘de wereld’ blijkbaar zijn diensten blijkbaar nodig heeft in een tijdperk dat het noodzaak is permanent te leren, regelmatig te reflecteren, periodieke APK-checks te doen, loopbaanregie in eigen hand te nemen en teams en organisaties wend- en weerbaar willen zijn in veranderlijke tijden en serieus aan de slag willen met talentontwikkeling, vitaliteit en teamontwikkeling, zoals zelfsturing en zelforganiserend vermogen. Het geheel overziend heeft Viktor door zijn proactiviteit en lef als zelfstandig ondernemer en trainer/coach de fel begeerde extase van Ikigai gevonden!

Door antwoord te geven op deze vragen, vind je je Ikigai. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over weten, verwijzen wij naar het boek Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven (Francesc Miralles en Héctor García, 2017). Ook in ons nieuwe boek 'Wendbaar Werken' besteden we hier uitgebreid aandacht aan.

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden