Heavy of happy op het werk?

Heavy of happy op het werk?

donderdag 2 november 2017 - Viktor Steijger

80% van werkend Nederland is niet bevlogen op de werkvloerVan statistiek naar een verhaal dat uit het leven gegrepen is. De 41-jarige Henk (gefingeerde naam) heeft grote moeite heeft met de balans tussen werk en privé. Tijdens een autobiografische coachopdracht met mij stuit hij op een ogenschijnlijke onschuldige gebeurtenis. Op zijn zesde verjaardag moest hij even van zijn moeder te midden van de drukke visite een fles Bordeaux-wijn uit de kelder halen. Eenmaal teruggekomen met een fles witte wijn roept zijn moeder in de volle huiskamer met overslaande stem: “He nee he, ik kan jou ook nooit een simpele vraag stellen!” Ze beent driftig langs haar zoon en pakt geïrriteerd de rode fles wijn waar ze op doelde. In de stilte en schaamte die volgt, heeft kleine Henk zojuist een cruciale ‘sleutelovertuiging’ aangemaakt. Zijn mindset van ‘vrije kind’ wordt voortaan op ‘momenten van beoordeling’ geactiveerd in een overlevingsstrategie…

De puber Henk maakt altijd gedisciplineerd zijn huiswerk en stampt keurig alle rijtjes en weetjes in zijn kop op de middelbare school. Met noeste arbeid behaalt hij op zijn 18e een vwo-diploma. Op zijn 24ste behaalt hij zijn universitaire diploma Bestuurskunde. Op zijn 25ste wordt hij trainee bij de rijksoverheid. Op zijn 30ste staat hij bekend als hardwerkende en gedreven professional en dossiervreter bij een gemeente. Op zijn 38ste wordt hij benoemd tot wethouder en op zijn 40ste krijgt hij een burn out.

De crux: op zijn zesde transformeerde hij van ‘vrije kind’ naar ‘aangepaste kind’ in situaties van spanning. Zijn onbewuste leefregel: “ik ben pas OK als ik het naadje van de kous weet”. Dit is een van de vele redenen waarom mensen het kind in zichzelf kwijt zijn geraakt. Teveel verantwoordelijkheidsbesef, tijdsdruk, perfectionisme, moeilijk voor jezelf opkomen of gewoon teveel hooi je vork nemen, maken dat we steeds meer van onze authentieke deel of ware ik afgestompt raken. En bekneld raken in een korset van verplichtingen, zorgen en zaken die als ‘moeten’ aanvoelen.

Geluk op het werk loont. Onderzoek in de Positieve Psychologie leert: bevlogen teams halen 12% meer omzet en dito klanttevredenheid en gelukkige medewerkers zijn 45% productiever, hebben 80% minder burn outs en zijn 300% innovatiever… Als je gelukkig bent op je werk ben je simpelweg meer waard. Materieel en immaterieel. Voor jezelf, je collega’s, je klanten en je organisatie. Een win-win-win-win-situatie!

Een oplossingsrichting? Bereik een positieve toestand waarmee je je werkplaats meer als een speelplaats kan ervaren. Geef jezelf op het werk (en thuis!) even vrijaf van het volwassen zijn. Laat dan het vrije kind in je los. Of liever: maak het weer wakker! Geluk op het werk loont. En het loont beslist om werk te maken van je geluk!

Benieuwd om onze gratis etalageworkshop op 13 november in de bibliotheek bij het Kruispunt te volgen? Meld je nu hier aan om hierbij aanwezig te zijn. 

Benieuwd hoe je dit voor je team of afdeling kunt organiseren als training? Kijk hier voor meer informatie. 

 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden