Het geheim van talentontwikkeling

Het geheim van talentontwikkeling

maandag 28 augustus 2017 - Viktor Steijger

De eerste van 3 tips om de Talent Code te kraken

“Talent. Je hebt het of je hebt het niet”. Gebakken lucht eerlijk gezegd als je het mij vraagt. Talent ligt niet bij de geboorte vast. Je kunt het creëren, voeden en laten groeien. Tijd om deze hardnekkige mythe door te prikken en dus op zoek te gaan het ware ‘geheim’ van talentontwikkeling? Dit zijn vragen waar ik me vaak mee bezig houd:

  • Hoe moet je (wel) leren en ontwikkelen om te excelleren?
  • Hoe kun je de motivatie van iemand beïnvloeden?
  • Wat onderscheidt een topcoach van een doorsnee coach?

Inspiratievoer en sabbatsverlof

Net terug van een verkwikkende zomervakantie. Ik zie deze periode niet alleen als een periode van ontspannen en relaxen, maar ook als een mini-sabbatsverlof met alle mentale ruimte voor inspiratievoer van interessante denkers en schrijvers. Elk jaar neem ik graag een stapel boeken mee en vakliteratuur, waaronder dit jaar The Talent Code van Daniel Coyle. Deze bekroonde journalist deed baanbrekend onderzoek bij broedplaatsen van toptalent over de hele wereld, van Moskou tot Dallas. van de Caribbean tot Sao Paulo.

In deze drieluik- blog “drie geheimen van talentontwikkeling” ga ik op basis van het boek van Coyle en eigen praktijkervaringen dieper in op waarmee je het potentieel van mensen, op het werk, in de sport en in muziekwereld, kunt bereiken. Ik wil jou hieronder graag deelgenoot maken van het eerste geheim dat Daniel Coyle ontdekte waarmee je normale mensen kan transformeren in toptalenten. Deze eerste Talent Code is:

Geheim # 1: Deep practise. De kracht van hakkelend leren

De kunst van diep leren draait om ‘lerend worstelen’ of ‘hakkelend leren’. Dat betekent dat je net voorbij je comfortzone zit, in je leerzone wel te verstaan. Waar je fouten maakt maar ondertussen 'slimmer' wordt. Door de aanmaak van myeline. Dit is een soort gelei of insuline in de hersenen dat aan de basis staat van alles wat we leren en ontwikkelen. Dit werkt als volgt: als je een bepaalde vaardigheid oefent, zoals onderhandelen, alternatieve communicatiestijlen, presenteren, analyseren, debatteren, schaken, schrijven, piano spelen, voetbal, een vreemde taal of you name it, dan activeer je daarmee een specifiek neuronaal circuit. Vervolgens worden de neuronen in dit circuit voorzien van isolatiemateriaal – myeline genoemd – dat ervoor zorgt dat de geleiding van elektrische impulsen, die door deze neuronen verplaatst worden, veel sneller verloopt en daardoor kunnen hersensignalen sneller doorgestuurd worden naar de spieren. Deze spieren zorgen er uiteindelijk voor dat iemand complexe handelingen kan verrichten. Myeline legt een soort snelweg aan en zorgt voor snelle bandbreedte in onze hersenen. Dus hoe vaker we ons blootstellen aan deep practise, hoe vaker we neuronen in een specifiek circuit van onze zenuwbanen afvuren, hoe sterker, sneller en vloeiender onze spierbewegingen en gedachten worden. Op weg naar excellentie of topprestaties…

Deep practise tijdens bedrijfstraining

Wat ik vaak in mijn trainingen die ik begeleid probeer te ontlokken is dat deelnemers in oefeningen, bijvoorbeeld in een rollenspel met een acteur, niet op de automatische piloot, maar vooral ‘hakkelend leren’. Het ziet er dan onwennig uit. De leek zou zeggen: gekunsteld. Maar om nieuwe vaardigheden te leren of bestaande ondergedrukte kwaliteiten te ontsluiten, ontkom je daar niet aan. Meestal gebeurt het in de derde of vierde ronde van een rollenspel feedback geven, slecht nieuwsgesprek of pittig onderhandelen, na veel onwennigheid en geploeter … Door deep practise laten zij ineens een quantum leap in vaardigheidsniveau zien. Dan bereikt de deelnemer plotseling een niveau wat Coyle prikkelend het HSE-effect noemt: het holy shit effect. Dan zien we ineens een complexe beweging, handeling of verbluffend alternatief gedrag. 

Sweet spot

Wat er dan gebeurt is dat je de sweet spot gevonden hebt. Dit is de optimale kloof tussen wat je weet en wat je probeert eigen te maken. Als je die knop vindt, accelereert je leerproces. Neurologen beschouwen deze myeline vondst als de heilige graal. Die maakt dat je zeer gericht traint en zelfs in 6 minuten beter ontwikkelt dan in 1 maand ‘vlak trainen’. 

Fundamentele principes volgens de Amerikaans professor Neurologie George Bartzokis:

  1. Myeline ontstaat door herhaling. Oefening baart kunst.
  2. Myeline is universeel. Ongeacht feedback geven, onderhandelen, presenteren, debatteren, lezen, voetbal, vioolspelen of wiskunde.
  3. Myeline kan niet degenereren, uitgezonderd ziekte of ouderdom. Zelfs na je 50ste, als myeline afneemt, kun je het compenseren door het extra aan te maken. Je hele leven lang.

 Om myeline te laten groeien (en dus het leerproces) gaat het om precisie: "It's not how fast you can do it. It's how slow you do it correctly". Het draait om zoveel mogelijk ‘kilometers en uren maken’. Het is zoals de lagen en groeiringen in de doorsnede van een boomstam. Hoe meer groeiringen, hoe meer ervaren en vaardig we zijn. Ofwel, we zijn vanuit talentperspectief niet alleen human beings. We zijn vooral myelin beings. Uitgedrukt in de formule:

Deep practise X 10.000 uur = world-class skill

Prachtvoorbeeld van een prachtgoal… 

Tot slot een bekend voorbeeld in de topsport. Ken je de beroemde pirouette goal van Dennis Bergkamp toen hij nog bij Arsenal voetbalde? Hij speelde uit bij Newcastle United in de Engelse Premier League. We gaan terug naar 24 oktober 2001. Daar maakte hij tot het mooiste bekroonde doelpunt ooit: de fameuze pirouette goal.

De hamvraag die ik, en menig voetballer, stelde toen ik dit ongelooflijke briljante staaltje techniek zag: deed hij dit nu spontaan of heeft hij hier nu veel op geoefend? Je zou zeggen dat het vooral een intuïtieve wereldactie was…maar niks is minder waar…er zit niet toevallig een geheim achter.... Het geheim van ‘hakkelend leren’…Desgevraagd geeft Dennis Bergkamp aan, dat hij thuis als jochie heel vaak in z’n eentje tegen een muur stond te trappen met zijn bal. En op deze beweging oefende. Aanvankelijk met horten en stoten. Op het moment dat de bal terugkwam, liet hij via zijn buitenkant rechtervoet de aankomende bal naar rechts draaien en draaide dan zelf links om zijn as…. Het enige wat hij in Newcastle anders deed, was dat de bal niet lekker aan kwam voor de positie waarin hij zich bevond en zijn ingestudeerde actie volstond met een aanname met zijn linker binnenkant…zie het filmpje… Hier zagen we in feite het resultaat van ontelbare uren deep practise

 The talent code bestaat uit drie geheimen. Uit drie talent codes. In de volgende blogs ga ik in op de tweede en derde Talent code: 

Geheim # 2: Ignition: hoe motivatie wordt ontstoken

Geheim # 3: Mastercoaching: de kunst van talent whisperers

Ben je benieuwd hoe je als directeur, HR-manager of leidinggevende de talenten in jouw organisatie of team kunt doorontwikkelen? Of benieuwd hoe de kunst van talentontwikkeling en deep practise terugkomt in een van onze 15 open trainingen, bel 0186-640711, mail naar info@optimaal-talent.nl of zie hier ons volledige trainingsaanbod! 


Viktor Steijger
 trainer en coach en managing partner bij Optimaal Talent

Optimaal Talent helpt je op weg naar de beste versie van jezelf, je team of je organisatie. 

 

 

 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden