Het zeshoogtemodel

Het zeshoogtemodel

dinsdag 24 oktober 2017 - Mirella Schaeken

Bewaar niets in je hoofd

Alles lijkt haast te hebben en veel dingen moeten liefst gisteren nog af. Prioriteiten stellen is niets anders dan bezig zijn met de zaken die belangrijk zijn. Hoe kun je efficiënt met je tijd omgaan en afronden wat je gedaan wilt krijgen? Prioriteiten stellen is keuzes maken. Dat lukt alleen wanneer je overzicht en inzicht hebt in jouw taken. Zonder overzicht op jouw taken kan je niet op de juiste wijze prioriteren. Makkelijker gezegd dan gedaan? 

Een goede voorbereiding is het halve werk

David Allen, bedenker van het zeshoogtemodel, zegt over de kracht van een goede voorbereiding: ‘Het grote probleem is stuff. Waar het om gaat, is om de stuff uit je hoofd te krijgen zodat je nergens anders meer over na hoeft te denken. Het is niet dat je niet mag Facebooken of je e-mail niet mag ophalen. Het gaat erom dat als je dat doet, dat je het dan ook helemaal doet.’

Wat is stuff? 

‘Als je meer dan twee keer aan hetzelfde denkt, dan betekent dat dat je niet goed bezig bent met waar je dan ook maar aan denkt, tenzij het iets is waar je graag aan denkt.’

Luchtfoto

Keuzes die je maakt zouden bepaald moeten worden door de prioriteiten die je stelt. Om erachter te komen wat jouw prioriteiten zijn, moet je weten wat je werk precies is. Volgens het zeshoogtemodel zijn er zes verschillende perspectieven van waaruit je kunt bepalen wat jouw werk precies is. 

Wij bieden jou hierbij een treffende oefening aan om  zelf een luchtfoto te maken om te ontdekken of jij de juiste prioriteiten stelt. 

Your mind is for having ideas, not holding them.

- David Allen -

 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden