Hoe wendbaarheid van levensbelang is

Hoe wendbaarheid van levensbelang is

dinsdag 23 april 2019 - Viktor Steijger

Hoe zorg je als organisatie of professional dat je geen kansen mist en toekomstbestendig bent? Hoe blijft een organisatie succesvol en haar medewerkers tegelijkertijd blij, energie en productief? Wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid zijn onmisbaar in onze moderne tijd. Viktor, Erik en Stephen Steijger schreven er een boek over dat in maart 2019 is uitgekomen.

 De Diamantwijzer

De gebroeders Steijger missen in hun vakgebied als trainer en coach een conceptuele standaard op het gebied van wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid. Terwijl er in tijden waarin één op de zes werknemers te maken krijgt met burn-out klachten juist zo’n behoefte aan is.

Dus wat doe je dan? Juist, je ontwikkelt gewoon zelf een methode en schrijft er nog een boek over ook.

De Diamantwijzer is een toetssteen waaraan je als coach of begeleider kunt aflezen hoe iemand ervoor staat met zijn inzetbaarheid, wendbaarheid en mentale en fysieke fitheid. De zes C-facetten leveren een integraal perspectief op wendbaarheid:

  1. Context - Grip op persoonlijke omstandigheden: Welke factoren in de omgeving en omstandigheden bepalen de wendbaarheid van jouw coachee?
  2. Conditie - Vitamine-V voor het lijf: Welke rol speelt fysieke conditie?
  3. Complexie - De cruciale sleutels van jouw persoonlijkheid: Hoe spelen persoonlijkheidskenmerken een rol?
  4. Convictie - De juiste mindset om te pieken: Wat is de rol van mentale kracht, overtuigingen en je denkwereld?
  5. Competentie - Zo blijf je vers en houdbaar: Welke rol spelen competenties en bekende en verborgen talenten?
  6. Connectie - Dieper contact met jezelf en je omgeving: Hoe spelen mindfulness en zingeving een rol?

Het ingrijpende voorbeeld van Avicii

Met het volgende ingrijpende voorbeeld laten we zien hoe de zes C-facetten een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van superster Tim Bergling, beter bekend als DJ Avicii. Over hoe je razendsnel kunt opkomen en met een slopende leefstijl al op 28-jarige leeftijd tragisch aan je eind kunt komen.

Avicii is een jonge, Scandinavische dance-producent die doorbreekt met megahits als Bromance (2010) en Levels (2011). Binnen no time is hij één van ’s werelds meest begeerde DJ’s en scoort hij de ene hit na de andere. Maar de schaduwkanten van de muziekscene zijn minstens even memorabel.

Zo heeft Avicii te maken met een krankzinnige prestatie- en werkdruk door een absurd tourschema, hebzuchtige managers met dollartekens in hun ogen en een maalstroom aan feesten, drank en drugs (Context).

In dit werk zijn hits leuk en aardig, maar de pecunia moeten als dance-artiest verdiend worden met DJ-optredens met vergoedingen van vijf en soms zelfs zes cijfers per optreden. Avicii’s managers geven niets om zijn gezondheid of welbevinden, maar denken enkel aan de exorbitante fees die zij ontvangen voor een avondje draaien.

Ze kiezen ogenschijnlijk voor de financiële uitmelkstrategie van de ‘korte pijn en lang geluk’. Later blijkt dit met name voor Avicii vooral korte pijn en kort geluk tot gevolg te hebben (Conditie en Connectie). Zo is een werkweek van vijf of zes optredens eerder regel dan uitzondering. Let wel, op donderdag in Texas, zaterdag in Hong Kong en zondag op Ibiza. Uiteindelijk draait Avicii ruim 800 shows in het decennium dat hij actief is. Stel je even voor hoe zijn weekschema er uit zag.

The show must go on

In de documentaire Avicii: True Stories (2018) zijn we getuige hoe het touren en zijn levensstijl hem opbreekt. Zo blijkt de DJ, introvert als hij is, voor een optreden super nerveus en dempt hij zijn zenuwen met steeds meer alcohol. Langzaam maar zeker loopt het uit de hand (Complexie: zijn introverte karakter past niet bij het uitbundige leven van een super-DJ).

Ook zien we dat Avicii last heeft van stress en paniekaanvallen. Het is slechts een kwestie van tijd dat hij ziek wordt. Tot twee keer toe wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Daar worden zijn galblaas en blinde darm verwijderd.

 

“Een omgeving kan je op handen dragen, maar kan je ook naar de afgrond dragen”

 

Toch gaat hij in eerste instantie door, want the show must go on. De optredens waren immers al een half jaar eerder geboekt (Convictie). Om zich staande te houden, gebruikt Avicii pijnstillers. Ondertussen kijkt hij wel als een berg op tegen elke volgende show. We zien hoe zijn uiterlijk en levenslust veranderen in een schim van wie hij is.

Dit verhaal gaat ons aan het hart. Niets dan diepe bewondering voor deze hedendaagse Mozart (Competentie) en tegelijkertijd hebben we ongeloof en medelijden met hem. 

Veel te jong aan de afgrond

Dan komt er goed nieuws. In 2016 lijkt Avicii zijn hart te volgen. Hij komt voor zichzelf op, tegen de hebzucht van zijn managers in. Hij stopt met drinken, gaat gezond eten en sporten en stopt in dat jaar helemaal met live optredens. Zo eindigt de documentaire met een idyllisch plaatje. Avicii met een gitaar aan het water op Ibiza. “Het maken van muziek is wat me gelukkig maakt”, post hij op social media. Hij is dan bezig met zijn nieuwe album en het leven lijkt hem weer toe te lachen. Hij lijkt in balans, hij straalt en lacht in een sereen en gelukkige droomomgeving.

Twee jaar later slaat toch het noodlot toe. In 2018 wordt hij dood aangetroffen in een hotel in Omar, waar alles er op lijkt dat hij zich van zijn eigen leven heeft beroofd. De getalenteerde Avicii werd slechts 28 jaar.

De wijsheid in je lichaam

Wat leert deze ingrijpende casus ons over wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid? Het laat ons zien wat er gebeurt als je introverte persoonlijkheid niet goed aansluit bij een extravert leven als dat van een rockster met de vele schaduwkanten die op de loer liggen.

Dit is wat er gebeurt als je angst, depressies en ongeluk dooft met alcohol en je tegelijkertijd te weinig slaap-, herstel- en rustmomenten hebt. Het is regelrechte roofbouw op je lichaam. “Als je niet naar je lichaam luistert, luistert je lichaam niet meer naar jou” (Conditie).

Meer weten?

In Wendbaar Werken geven wij meer achtergrond over het integrale wendbaarheid concept. We leggen uit hoe coaches naar mensen en loopbanen kunnen kijken en hun duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en werkgeluk verder kunnen versterken. Met - hopelijk - alleen maar positieve gevolgen van dien.

 

Gaat de wendbaarheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers je aan het hart?
Lees er alles over in ons nieuwe boek
Wendbaar Werken. Of schrijf je in voor de 3-daagse training Wendbaar Werken. Eerst orienteren? We sturen je graag meer informatie toe. 

 

 

 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden