Last van post holiday blues?

Last van post holiday blues?

dinsdag 4 september 2018 - Mirella Schaeken

Dipje na de vakantie? Enkele motivatietips om weer aan de slag te gaan!

Je kent het wel: de after-holiday-dip, die vervelende periode vlak na je vakantie waarin je weer in de sleur van alledag vervalt en met weemoed terugkijkt naar je vakantie. De terugkeer naar je dagelijkse routine zorgt voor psychologische klachten als moeheid, gebrek aan concentratie, weinig eetlust, prikkelbaarheid, angst, droefheid en een ‘het kan me allemaal niks schelen-houding. Wij zijn dus simpelweg niet blij als we weer aan ons dagelijks leven beginnen na onze vakantie. Of zoals de Amerikaanse schrijver Elbert Hubbard het zegt:

'Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad.’

De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Goed om te weten! Tijdens je vakantie geniet je intens en maak je veel van deze geluksstofjes aan: je bent met de mensen die belangrijk voor je zijn, doet je te goed aan heerlijk eten, drinkt een frisse cocktail, beweegt meer dan thuis en je krijgt ook nog eens een broodnodige dosis vitamine D die je humeur opkrikt. Kortom, van vakantie worden je hersenen en je lichaam hartstikke blij. 

Maar dan is het weer tijd om aan het werk of naar school te gaan. Back to reality! Om de Post Holiday Blues te verminderen of in elk geval draaglijk te maken, zijn er een aantal tips die je op verschillende websites kunt lezen. Ik heb er enkele op een rij gezet:  

Neem de tijd 

De eerste taak is niet vervelend, namelijk je collega’s bijpraten over je vakantie en luisteren naar hun verhalen.  Taak volbracht? Neem een kop koffie en begin dan rustig met het lezen van je mail. Veel mensen vrezen hun mailbox na vakantie. Deze is meestal overvol. Een uitpuilende mailbox is dé veroorzaker van ‘post holiday blues’. Don’t: down voelen. Do: bepaal welke e-mails prioriteit hebben en werk deze bij. De rest komt later wel.

Pak je agenda en plan iets leuks

Het beste medicijn tegen een somber gevoel na de vakantie is het inplannen van iets leuks. Ga samen met je gezin of vrienden uit eten. Of naar de bioscoop. De ultieme motivatietip tegen ‘post holiday blues’: plan je volgende vakantie. Kom weer in de vakantiestemming. Daarvan krijg je weer positieve energie. De voorpret kan nooit vroeg genoeg beginnen!

Ga lekker sporten en leef gezond

Op vakantie is gezond leven lastiger. Waarschijnlijk heb je ook lekker gegeten op vakantie en weinig lichaamsbeweging gehad. Dat moet kunnen!  Tijd om daar verandering in te brengen. Ga sporten. Wordt actief! Zorg dat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Voordeel: het bevordert een gezond leven en actief dagritme. Dan kan je weer op volle kracht werken.

Nieuwe ideeën opgedaan op vakantie? Voer ze uit!

Tijdens de vakantie heb je alle tijd om over je leven na te denken. Te reflecteren. Waarmee ben je tevreden? Wat kan er beter? Stel na de vakantie een lijstje ‘verbeter punten’ op en ga ermee aan de slag. Wil je meer tijd doorbrengen met je kinderen en met je partner? Of het hardlopen eindelijk oppakken? Doe het. Wat houd je tegen? 

Nog meer tips?

  • Stel één van je vakantiefoto’s in als bureaublad. Zo ben je nog even terug op jouw vakantiebestemming!
  • Daarover gesproken; kan jij muziek luisteren op je werk? Stel een playlist samen van nummers die je aan vakantie doen denken.

De overall conclusie: laat je vooral niet opjagen! 

Tijd voor bezinning 

Misschien ben jij er tijdens jouw vakantie achter gekomen dat je iets anders wilt. Toe bent aan een nieuwe uitdaging waar je weer energie van krijgt. Maar wat? Wil jij erachter komen waar je nog meer goed in bent en waar jij energie van krijgt? Wat past er bij jou en welke mogelijkheden zijn er om dit te realiseren? 

Wij beschikken over vele testen om erachter te komen waar jouw interesse ligt, om een loopbaankoers te kiezen die dicht bij je persoonlijkheid, talenten en reële mogelijkheden ligt. Wij helpen jou met een concreet loopbaanplan, onderscheidend CV en LinkedIn profiel en een strategie om jouw gunfactor te verhogen.

Na een loopbaantraject bij Optimaal Talent heb je regie op je loopbaan!

We beginnen altijd met een bak koffie tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vraag en jouw behoefte. Op basis van dit gesprek krijg je een voorstel van ons. Jouw vraag/doel (en die van de organisatie) staat vervolgens centraal tijdens het coachtraject. Meer informatie of een vrijblijvend gesprek plannen. Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met jou op! 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden