Mind#!$ks afschieten met NLP

Mind#!$ks afschieten met NLP

woensdag 13 september 2017 - Viktor Steijger

'Een denkfout kan een glansrijke loopbaan kosten'

Herken je dat: dat je soms gehinderd wordt door een belemmerende gedachte die je in de weg staat? Een blokkerende overtuiging kan je ontwikkeling belemmeren. Als coach zie ik vaak dat een centrale denkfout zelfs een glansrijke loopbaan in de weg kan staan. In deze blog ga ik in op mijn relatie met NLP. En hoe ik zelf, ruw uitgedrukt, een ‘mindfuck’ overwon. De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf!

Mijn eigen schroom met NLP

NLP wat is dat eigenlijk? Het is een afkorting voor Neurolinguïstisch Programmeren. Ik beschouw NLP als een zeer praktische manier van denken en doen en hoe je met inzicht, handvatten en taal (linguïstiek) je mindset (neuro) zodanig kunt beïnvloeden (programmeren) dat je jezelf en je omgeving goed gesteld staan om je ambities en doelen te kunnen bereiken.

Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik in het begin best moeite had met NLP. Ik ervaarde de theorie aanvankelijk als oppervlakkig, ‘Amerikaans gericht op succes’ en stelde kritische vragen bij het gebrek aan wetenschappelijke fundering. Ik was immers als post-doc student opgeleid op de Rijksuniversiteit van Groningen waar ik me in mijn masteronderzoek specialiseerde in Talentmanagement en Verandermanagement. Onder leiding van een conservatieve hoogleraar Onderwijskunde, was het absolutely not done om zelfs maar het woord NLP in de mond te nemen….”die populaire kost had niets met wetenschap te maken”, aldus mijn toenmalige strenge professor… 

 

 

 

 

 

 

NLP op mezelf toegepast

Gaandeweg de jaren in onze coach- en trainingspraktijk ervaarde ik in een dilemma. Enerzijds vind ik natuurlijk ook dat je zoveel mogelijk moet werken met evidence based theory. Maar tegelijkertijd zag ik ook dat mensen om me heen er ook echt baat bij hadden en dat ook zo terugkoppelden. En is dat niet de essentie van mijn vak: iemand helpen zichzelf op weg te helpen? Bovendien kwam ik tot de conclusie dat het ook echt in de praktijk werkt voor mensen. Omdat de werkvormen en zelfreflectieopdrachten zo praktisch, concreet en herkenbaar blijken. Als ik iets met m’n eigen ogen zie en ik kan het verifiëren, dan is het voor mij niet zozeer de waarheid, maar is het ook waar… Ik hanteer zodoende het ruimdenkende principe: ‘het feit dat het nog niet onderzocht is, wil nog niet zeggen dat het niet waar is’….Aangezien wetenschap voor mij betekent: ‘onderzoek doen naar wat werkt’ ging ik vakgebied dit toch verder verkennen. Ik had inmiddels de schroom van me afgegooid.

Ik besloot na mijn wetenschappelijke studie in Groningen ook een internationale Mastercoachopleiding NLP in Leiden te volgen die ik vier jaar geleden voltooide. Het gebrek aan wetenschappelijke ondersteuning heb ik inmiddels zelf ondervangen. De praktische werkvormen onderbouw ik lekker eigenwijs met recent wetenschappelijk onderzoek uit de (neuro)psychologie.

Ironisch. Ik heb NLP proefondervindelijk op mezelf heb toegepast. Door denkgewoontes te herzien heeft deze methode nieuwe deuren voor me geopend die voorheen gesloten waren.

 

Viktor Steijger 

Trainer en coach

Helpt je op weg naar de beste versie van jezelf, je team of je organisatie. 

Ben je benieuwd hoe je als directeur, HR-manager of leidinggevende de talenten in jouw organisatie of team kunt door ontwikkelen met NLP? Zie onze Coachend Leiderschap Practitioner.

Benieuwd naar onze open NLP-training? Kijk hier voor meer informatie of om je direct in te schrijven. 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden