NLP-tip: van werkplaats naar speelplaats

NLP-tip: van werkplaats naar speelplaats

maandag 18 september 2017 - Viktor Steijger

Neem jij, net als ik, ook weleens te veel hooi op je vork? Of verspil je tijd met activiteiten die teveel als corvee aanvoelen? Tijd om scherpere keuzes te maken. Om meer je hart en je talent te volgen in plaats van de waan van de dag. In deze blog deel ik graag een inzicht waarbij ik heel veel mensen tijdens mijn trainingen, of snel daarna, een besluit zag nemen om een andere rol te pakken of scherpere keuzes in het werk of in privé te maken.

Corveegevoel

Naast mijn rol als ondernemer in ons bedrijf Optimaal Talent ben ik ook maatschappelijk actief als lid van de medezeggenschapsraad op de basisschool van mijn kinderen, auteur van managementboeken, columnist van een plaatselijk dagblad, trainer van een voetbalteam en coördinator in de jeugdopleiding bij een plaatselijke voetbalclub. Als een ‘bezige bij’ die moeilijk stil kan zitten, kreeg ik eerder steeds meer dan minder verzoekjes en vragen in mijn vrijwilligerswerk. Blijkbaar werd ik slachtoffer van ‘oneerlijk-druk-syndroom’: “als je iets gedaan wilt krijgen, vraag het een druk persoon’. En ik ging er aanvankelijk ongemerkt in mee…

Ik liet er op een reflectiemoment bij mezelf eens een NLP-oefening (NLP is een afkorting voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een praktische methodiek voor verandering, persoonlijke ontwikkeling en communicatieverbetering) op los. Ik keek op welk gebied ik binnen de voetbalclub mijn sterke punten het beste kwijt kon en vergeleek dit met de taken waar ik minder energie van kreeg. De rol van regelneef met sterk accent op troubleshooting en conflicthantering, ledenadministratie en evaluatiegesprekken met trainers begon me steeds meer tegen te staan. Het voelde steeds meer aan als ‘moeten’. Als werk. Als corvee.

Ik realiseerde me dat ik te veel energie stak in terreinen waar ik ook een (nieuwe) collega in de club voor kan vragen. Ik was onbewust terughoudend geweest om mensen te vragen voor een klus die daar mogelijk meer plezier in zouden hebben. Ik kwam erachter dat deze belemmerende overtuiging om niet die ander te vragen, niet meer werkte en merkte dat de verandering in mijn ‘interne dialoog’ het grote verschil maakte.

Aha-erlebnis: navigeer op je sterktes

Terwijl ik m’n invulling van mijn vrijwilligerswerk ontleedde, kwam ik tot een cruciaal inzicht. ‘Navigeer op je sterkte en je werkplezier’. Mijn aha-erlebnis kwam toen ik dieper stil stond bij een potentiële rol in de voetbalclub waar ik echt waarde hoopte toe te voegen. Ik schrijf en bedenk zelf oefenstof geef zelf dolgraag wel 4x per week techniektraining, ja zelfs op zondag! Door m’n energie en bestemming te volgen heb ik op de club voorgesteld om mijn functie als jeugdcoördinator te vervangen door een nog niet bestaande rol. Inmiddels ben ik, naast trainer van een D-team, met heel veel plezier ‘kartrekker talentontwikkeling voor de pupillenjeugd’ op de voetbalclub met nadruk op techniek, tactiek en mentale weerbaarheid. Mijn ‘werkplaats’ voelt nu 100% aan als een speelplaats!

Denkgewoontes door de NLP-wasstraat

Door wat misschien voor de hand liggend is, zien we vaak niet wat zo ontzettend vanzelfsprekend is. Waar je het verschil kan maken. Talentspotting is in feite ook: oog hebben voor de ‘afwijking’. Neem eens tijd voor reflectie om de regie te pakken. Af en toe is het verkwikkend je denkgewoontes door de NLP-wasstraat te gooien. De NLP-tip ‘navigeer op je sterktes’ pas ik zelf ook toe wanneer ik merk dat ik te veel hooi op mijn vork neem en als scherpere keuzes gevraagd zijn. En ik nodig je uit om hetzelfde te doen! 

 

Ben je benieuwd hoe je als directeur, HR-manager of leidinggevende de talenten in jouw organisatie of team kunt door ontwikkelen met NLP? Zie onze Coachend Leiderschap Practitioner.

 Benieuwd naar onze open NLP-training op vrijdag 27 oktober en 10 november? 

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden