Talentontwikkeling? Makkelijker gezegd, dan gedaan

Talentontwikkeling? Makkelijker gezegd, dan gedaan

woensdag 3 april 2019 - Viktor Steijger

Einstein stelde al eens heel wijs “Als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukking beschouwen”. Ook wij vroegen ons in ons boek Your Company’s Got Talent (2010) hardop af of je een eekhoorn kunt leren zwemmen of een eend leren hardlopen. Uiteraard niet! Het is ontzettend belangrijk om het unieke talent van je medewerkers te ontdekken en ontwikkelen. Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is talent?

Een talent is een gave of aanleg die je het potentieel geeft om heel erg goed te worden. Het is iets dat je heel makkelijk af gaat. Ook in organisaties zie je dat terug. Zo kan analytisch denken voor de ene medewerker appeltje-eitje zijn, terwijl het voor een pragmatische doener een taaie klus is. Bij talentmanagement gaat het niet alleen om het vinden van die talenten, maar ook om het binden, bloeien en afvloeien van talent.

Het belang van talentontwikkeling

Het bijzondere aan talent is dat je het moet ontwikkelen om ook écht goed te worden. Niet alleen zul je gedrag moeten ontwikkelen voor je talent in een specifieke omgeving. Ook zul je de goeie motivatie, grondhouding en energie nodig hebben èn een omgeving moeten vinden waarin je talent kan bloeien. Vandaar dat de ontwikkeling van talent en vooral het juiste talent klimaat in organisaties zo belangrijk is (Steijger, Steijger, Steijger, 2010).

Op individueel niveau draagt talentontwikkeling bij aan het (werk)geluk van individuele medewerkers. Op organisatieniveau zorgt het voor:

  • 33% meer winstgevendheid

  • 45% meer productiviteit

  • 66% minder ziekteverzuim 

Talentontwikkeling als tweerichtingsverkeer

Volgens de positieve psychologie kun je je het beste richten op waar je goed in bent in plaats van je alleen te richten op tekortkomingen, zwaktes of valkuilen. Wij geloven ‘maak van de 8 een 9 en van de 5 een 6. Of organiseer om de 5 heen door bijvoorbeeld te delegeren’.

Hiermee doelen we op het ontwikkelen van tweerichtingsverkeer. Richt je zowel op sterke punten waarmee je kunt excelleren als op het managen van valkuilen om schade te voorkomen of te neutraliseren. Wanneer talent doorslaat in een valkuil is het daarnaast belangrijk om ‘hefboomvaardigheden’ te vinden die je talent nóg sterker maken.

Lees hier verder over ons K-N-O-P model 

 

Talentontwikkeling in de praktijk

Een praktijkvoorbeeld is die ene collega die nooit “nee!” zegt, zich altijd verantwoordelijk voelt en als een ware ‘Atlas’ (uit de Griekse mythologie) de hele wereld op zijn rug wil dragen. Voor de omgeving is zo’n talent geweldig, maar de persoon zelf staat vaak in brand als het teveel wordt.

Een mooie hefboomvaardigheid om in dat geval te ontwikkelen is dan ‘tegen je natuur in’ voortaan eerst bedenktijd te vragen voordat je “ja!” zegt. Zo voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt en werkdruk en stress naar je toe trekt (De Wulf, 2018).

Een ander goed voorbeeld is Tiger Woods. Hij was nooit goed in het afslaan van ballen vanuit de bunker waardoor hij voor de keuze kwam te staan: óf het afslaan van ballen vanuit de bunker oefenen en verbeteren. Óf ervoor zorgen dat ballen op de fairway bleven en niet in het zand terecht kwamen. Hij koos voor het laatste, voortbordurend op zijn talent om ballen precies daar te krijgen waar hij ze wilde hebben. De rest is bekend.

Een gestructureerde methode voor talentontwikkeling

Klinkt goed, maar hoe ga je daar in jouw organisatie nu mee aan de slag? Wij geloven dat talent tot wasdom komt in de vorm van presentaties en plezier (werkgeluk). Het KNOP-model helpt ons organisaties te begeleiden in het ontwikkelen en managen van talent.

Benieuwd hoe dat precies in zijn werk gaat? Stay tuned. Volgende keer vertellen we je alles over het ontwikkelen van talent door aan de juiste knoppen te draaien.

 

terug naar het overzicht

terug naar het overzicht

Zij zijn er beter van geworden