Teamtraining voor 'excellente' basisschool

In 2016 hebben Viktor en Stephen Steijger een studiedag begeleid voor 55 docenten, interne begeleiders en het managementteam van de Dr. Schaepmanschool uit Barendrecht en Ridderkerk. Deze basisschool, volgens Jenaplan onderwijs, is onlangs verkozen tot “Excellente School” door het Ministerie van OC&W.

De vraag van de directie

We hebben op onze drie locaties behoefte aan verdieping om (nog meer) het beste uit mensen zelf en het team te halen. We willen dit doen op een studiedag, gehouden op de Spreeuwelse Heide in de buurt van Eindhoven.

De uitdagende opdracht voor Optimaal Talent

Ontwerp een programma met een hoog tempo en voldoende diepgang waar mensen versneld stilstaan bij hun sterke punten en hun potentieel.

Het programma

Viktor en Stephen deelden hun visie en gedachtegoed aan de hand van persoonlijke anekdotes, verhalen, gedichten en praktijkvoorbeelden in een soort huiskamergesprek voor 55 man. Vervolgens kregen de deelnemers een zeer uitdagende teamopdracht met tijdsdruk binnen 20 minuten waarbij zelfs een Nederlands record kon worden gebroken, een opdracht die wij ooit samen met de KLM ontwikkelden. “Wat dit met mensen doet? Complete overgave, gedrevenheid en focus. Machtig om te zien hoe mensgerichtheid naar competitie gerichtheid schiet in een split second”. 

Vervolgens kregen de deelnemers, na een demonstratie van Stephen en Viktor, 5 reflectievragen mee uit een praktische methodiek en online talenttest uit de Positieve Psychologie. En als kers op de taart werd een “haal het beste uit jezelf”-quiz gehouden. Binnen 10 vragen werd de zaal weggespeeld. De winnaar kreeg het boek “Top 10 voor topteams” (geschreven door Stephen, Viktor en collega Corrien de Jongh). 

Reacties na afloop

  • “Supergaaf, een heerlijke middag. Het vloog voorbij.”
  • “Zeer dynamisch en er zat een prettige vaart in het programma.”
  • “Ik heb bewondering voor jullie, want als je deze groep kritische docenten, die nadrukkelijk een sterke eigen mening hebben over talentontwikkeling, met een goed en zeer tevreden gevoel naar een borrel kan sturen, dan ben je geslaagd in de uitdagende klus.”
  • “Mooi hoe jullie met eigen kwetsbare voorbeelden snel contact maakte met iedereen”

Dit zegt de opdrachtgever: 

“Compliment hoe jullie het hebben neergezet. Dank voor jullie geweldige inleiding/workshop. Bij iedereen heerst er ook de dag erna een goed gevoel.”

- Directeur Rien van de Heuvel- 

 

Zij zijn er beter van geworden